De demonstratie van Extinction Rebellion bij Eindhoven Airport is zaterdag 23 maart 2024 redelijk rustig verlopen. De burgemeester gaf rond 15.30 uur aan de demonstratie te willen stoppen, maar de actievoerders gaven geen gehoor aan deze oproep en bleven zitten.

Rond 15.35 uur begon de marechaussee met het wegdragen van de demonstranten, om 16.00 uur was de vertrekhal leeg. In totaal zijn er iets meer dan honderd mensen opgepakt.

Aantal vluchten
De actie op Eindhoven Airport ging ondermeer over het jaarlijks aantal vluchten. De luchthaven heeft onlangs aangekondigd het aantal vluchten van en naar Eindhoven Airport vanaf 2026 terug te brengen van 41.500 naar 40.500 per jaar. Volgens Extinction Rebellion is een vermindering van slechts 1.000 vluchten een druppel op een gloeiende plaat. Om het effect van het vliegveld op de gezondheid van omwonenden echt te verbeteren en recht te doen aan de huidige klimaatcrisis, eist Extinction Rebellion een halvering van het jaarlijks aantal vluchten.

Privéjets en kerosine
Daarnaast eist Extinction Rebellion dat de luchthaven per direct stopt met vluchten per privéjet. De CO2-uitstoot van privéjets is groot. Mensen die reizen per privéjet vormen 1% van de wereldbevolking en veroorzaken 50% van de mondiale luchtvaartemissies. Eindhoven Airport ziet ook in dat privéjets vervuilend zijn. Daarom heeft men onlangs aangekondigd om privéjets te gaan weren, maar pas vanaf 2026. Volgens Extinction Rebellion is dat niet snel genoeg. Ook eist de actiegroep dat de EU en de overheid belasting op kerosine gaan heffen. Op dit moment wordt kerosine nog niet belast. Dat betekent dat het financieel aantrekkelijker is om het vliegtuig naar Barcelona te nemen dan de trein, terwijl de trein veel minder CO2 uitstoot dan het vliegtuig.

Weinig overlast
De luchthaven laat weten dat de demonstratie weinig gevolgen heeft gehad voor de aanwezige reizigers. Veel vliegtuigmaatschappijen hadden uit voorzorg al hun vluchten op zaterdagmiddag geschrapt, vervroegd of verplaatst naar een andere luchthaven. Eindhoven Airport ontving geen signalen dat reizigers door de actie hun vlucht hebben gemist.

Lees meer op Ed.nl.