Begin juni 2021 is door Waterschap De Dommel blauwalg aangetroffen in de waterplassen van Park Meerland in Meerhoven. Het waterschap raadt aan om water met blauwalg te mijden.

Behalve blauwalg bestaat ook de kans op de aanwezigheid van botulisme. Blauwalg en botulisme ontwikkelt zich voornamelijk bij hogere temperaturen in de lente en in de zomer. Contact met oppervlaktewater met blauwalg kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Als mensen of dieren het water via de mond binnen krijgen kan dit maag- en darmklachten veroorzaken.

Extra aandacht voor honden
Botulisme is meestal niet gevaarlijk voor mensen, maar honden en andere dieren kunnen er ziek van worden. De waargenomen vorm van blauwalg is een alg die op de bodem leeft, los kan laten en gaat drijven. Aangezien de drijvende bolletjes aan de kant aanwezig zijn, kunnen honden dit gemakkelijk happen en inslikken. Dit kan giftig en potentieel dodelijk zijn, dus is het extra belangrijk om op honden te letten in dit gebied. Laat honden dan ook niet in dit water zwemmen.

Zwemmen
Ook wordt geadviseerd niet in de waterplassen te zwemmen en niet te vissen. De gemeente wijst erop dat de waterplassen in Meerhoven geen officiële zwemlocatie zijn. Wil je veilig in natuurwater zwemmen, raadpleeg dan de site www.zwemwater.nl.

Waarschuwing en informatie
Waterschap De Dommel plaatst waarschuwingsborden bij de besmette waterpartij. Op de website van waterschap de Dommel staat een actueel overzicht van locaties met blauwalg of botulisme en informatie over de risico’s.