ball-1368282_960_720Naar aanleiding van de Zembla-uitzending over kunstgrasvelden met rubbergranulaat heeft voetbalvereniging DBS besloten de kunstgrasvelden van Sportpark Meerhoven vooralsnog te blijven gebruiken.

Voetballen op kunstgrasvelden met daarin rubbergranulaat is mogelijk gevaarlijk voor de gezondheid. Gedegen onderzoek ontbreekt terwijl uit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië signalen komen dat er mogelijk een verband is tussen leukemie en het gebruik van dit soort velden. Daarom is volgens wetenschappers meer onderzoek nodig naar de risico’s van dit soort velden. De uitzending van het televisieprogramma Zembla leidde tot veel ophef. Verschillende voetbalclubs besloten voorlopig niet meer op kunstgras met rubbergranulaat te spelen.

RIVM
Iedere dag sporten wereldwijd miljoenen kinderen en volwassenen op dit soort kunstgrasvelden. In Nederland liggen bijna tweeduizend van die velden. Rubbergranulaat is gemaakt van oude autobanden. De korrels zorgen ervoor dat het veld dezelfde eigenschappen heeft als een natuurgrasveld, met als bijkomend voordeel dat het bijna altijd bespeelbaar is. Maar het materiaal bevat kankerverwekkende stoffen. In 2006 is onderzocht of deze stoffen ook in het lichaam van voetballers terecht kunnen komen, maar dat was een zeer summier onderzoek, concludeert Zembla. Daarnaast weten fabrikanten van deze rubbergranulaten niet precies welke stoffen in het product zitten en in welke hoeveelheid. Toch stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in 2006 dat van sporten op deze kunstgrasvelden geen gezondheidsrisico’s zijn te verwachten.

DBS
Volgens voetbalvereniging DBS is er door diverse sportverenigingen contact geweest met de gemeente en de KNVB. Louis Steijvers, ad interim voorzitter van DBS: “Als bestuur begrijpen wij de onrust die is ontstaan bij onze leden. Maandag treden zij met elkaar in overleg. Ook de KNVB is gevraagd om een reactie/standpunt. Het is voor een grote vereniging als de onze onmogelijk om het volledige week- en weekendprogramma op gras af te werken. Reden dan ook, dat wij vooralsnog het kunstgrasveld blijven inzetten tot nader order. Het onderwerp heeft echter onze maximale aandacht.”

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op de volgende sites: