helocasting-671186_960_720Het Defensie Helikopter Commando traint tijdens enkele weken in de periode eind april tot medio augustus 2016 in de late avonduren. Voor deze periode is toestemming verleend voor het uitvoeren van militaire vluchten voor oefendoeleinden bij duisternis tot uiterlijk 01.00 uur. Zo kunnen helikopterbemanningen blijven voldoen aan het vereiste niveau van geoefendheid die nodig is voor inzet waar dan ook ter wereld.

Om veilig te kunnen opereren, zowel bij daglicht als bij duisternis, trainen helikopterbemanningen van de Koninklijke Luchtmacht het hele jaar door. In week 17, 18, 19, 24, 26, 28, 29 en 33 vliegen de helikopterbemanningen van maandag tot en met donderdag in de avonduren tot uiterlijk 01.00 uur. De bemanningen vliegen vanaf Vliegbasis Gilze-Rijen, Maritiem Vliegkamp De Kooy in Den Helder en Militair Luchtvaart Terrein Deelen naar de verschillende militaire oefenterreinen van Nederland, zoals het laagvlieggebied Oirschotse Heide. De trainingen kunnen uitgebreid worden met deelname door eenheden van de Koninklijke Landmacht of Koninklijke Marine.

Vliegen bij duisternis
Bij duisternis vliegen helikopterbemanningen met speciale nachtzichtapparatuur. Het oefenen in de avonduren bereidt de bemanningen voor op een breed scala aan missies, waar ook ter wereld.

Ontheffing
De verleende ontheffing en informatie over vliegbewegingen zijn terug te vinden op internet, zie luchtmacht.nl/vliegbewegingen, zie onder ‘documenten’ of Teletekst pagina 766. De beschikkingen worden op 18 maart gepubliceerd in de Staatscourant onder de nummers 13771 en 13773 jaargang 2016, zie zoek.officielebekendmakingen.nl/zoeken/staatscourant.

Klachten
Militaire oefeningen worden zorgvuldig voorbereid. Dit is van essentieel belang voor de oefenende eenheden, maar ook voor de omgeving van de oefenlocaties. Het kan zijn dat omwonenden toch overlast ondervinden, bijvoorbeeld van de vliegbewegingen. Eventuele klachten over vliegbewegingen in de omgeving van Eindhoven en het laagvlieggebied Oirschotse Heide kunnen worden ingediend via www.samenopdehoogte.nl. Klachten uit andere regio’s kunnen worden ingediend via www.defensie.nl/onderwerpen/vliegbewegingen-en-oefeningen/inhoud/klachten-geluidsoverlast onder ‘ klachten geluidsoverlast’ of via telefoonnummer 0161-296100 of het gratis nummer 0800-0226033.

Bron: Ministerie van Defensie, Defensie Helikopter Commando