Zaterdag 23 maart 2024 om 12.00 uur demonstreert actiegroep Extinction Rebellion op Eindhoven Airport. Muziek en sprekers wisselen elkaar af in een divers familievriendelijk programma.

De luchthaven heeft onlangs aangekondigd het aantal vluchten van en naar Eindhoven Airport vanaf 2026 terug te brengen van 41.500 naar 40.500 per jaar. Volgens Extinction Rebellion is een vermindering van slechts 1.000 vluchten een druppel op een gloeiende plaat. Om het effect van het vliegveld op de gezondheid van omwonenden echt te verbeteren en recht te doen aan de huidige klimaatcrisis, eist Extinction Rebellion een halvering van het jaarlijks aantal vluchten.

Privéjets en kerosine
Daarnaast eist Extinction Rebellion dat de luchthaven per direct stopt met vluchten per privéjet. De CO2-uitstoot van privéjets is groot. Mensen die reizen per privéjet vormen 1% van de wereldbevolking en veroorzaken 50% van de mondiale luchtvaartemissies. Eindhoven Airport ziet ook in dat privéjets vervuilend zijn. Daarom heeft men onlangs aangekondigd om privéjets te gaan weren, maar pas vanaf 2026. Volgens Extinction Rebellion is dat niet snel genoeg. Ook eist de actiegroep dat de EU en de overheid belasting op kerosine gaan heffen. Op dit moment wordt kerosine nog niet belast. Dat betekent dat het financieel aantrekkelijker is om het vliegtuig naar Barcelona te nemen dan de trein, terwijl de trein veel minder CO2 uitstoot dan het vliegtuig.

Programma
Om de eisen kracht bij te zetten, organiseert Extinction Rebellion zaterdag 23 maart 2024 van 12.00 tot 13.30 uur een demonstratie voor de terminal van Eindhoven Airport. Muziek en sprekers wisselen elkaar af in een divers familievriendelijk programma. Iedereen die wil meedoen met de demonstratie is welkom. Aanmelden is niet nodig.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op de website van Extinction Rebellion.