The ‘Salix’ plan by Salix Development Company i.o. has been selected to develop the residential tower in Meerland Park. The jury unanimously assessed Salix as an iconic plan with many sustainability aspects and a special living concept, based on collective living.

The plan for the residential tower in Meerhoven includes between 55 and 60 owner-occupied homes, of which at least 48 homes are in the mid-priced segment. This concerns a residential tower with a maximum height of 45 meters on the edge of Park Meerland near the temporary parking lot on the Zandstrand.

Icon in Meerland park
Councilor Mieke Verhees: “Salix is ​​a unique project because of the way it is being tackled. The developing party consists of a partnership, the residents form a housing cooperative and the construction is biobased. This innovative approach fits in with the way we want to shape our housing construction task.” According to the municipality, the Salix residential tower will be the eye-catcher of Meerland park. With her gnarled sculptural form, Salix is ​​a striking figure in the landscape. An icon that shows itself differently in every direction and from every distance due to its dynamic shape. Salix forms a contrast with the center of Meerrijk, both in image and use of materials.

Housing cooperative
The plan is based on the concept of a housing cooperative. Characteristics are collective living, affordable living and non-profit. The future residents will jointly own the building (in a housing cooperative) and rent the home from the housing cooperative. Ownership and use are thus disconnected, which is crucial for long-term exploitation. Mobility, energy, services and facilities can be organized differently in this way. For example, through the sharing economy within the cooperative, in which the proceeds are reinvested to strengthen the shared good.

Sustainable and natural materials
One of the special features of the building is the use of materials. The insulating facade elements consist of 99% straw and wood, of which the facade finish is made of recycled Brabant wood from pig stables. Building with straw means building with conserved CO2, because CO2 from the atmosphere is stored in the straw stalks during the growth of grain. The building will be flexible in design with stacked residential areas, constructed from ‘tables’ of structural concrete with a space of three layers in between. This space can then be freely filled with a lightweight wooden and biobased filling.

Source: Municipality of Eindhoven (in Dutch). Photo: Architecten|en|en en Bygg Architecture & Design.


Grotere kaart weergeven