Foto asfalteren 2Onder de start- en landingsbaan van vliegbasis Eindhoven zijn geen blindgangers gevonden. In het voortraject van de baanrenovatie waren 17 plekken geïdentificeerd waar mogelijk niet-gesprongen explosieven konden liggen.

Ter voorbereiding op de baanrenovatie is de start- en landingsbaan onderzocht op de aanwezigheid van vliegtuigmunitie uit de Tweede Wereldoorlog. Op geen van deze plekken is vandaag vliegtuigmunitie gevonden. Objecten die wel zijn gevonden en verwijderd zijn onder andere een gewapende betonplaat, aardpennen, leidingen en een gietijzeren pijp.

Baanrenovatie
Vliegbasis Eindhoven is op dit moment gesloten voor alle vliegverkeer, zowel militair als civiel. Op dit moment zijn de freeswerkzaamheden gestart en wordt de oude asfaltlaag verwijderd. Daarna zal de nieuwe laag, inclusief anti-skid, worden aangebracht. Het vliegverkeer wordt weer hervat op 16 juni om 07.00 uur. In de periode van 17 juni 00.01 t/m 16 juli 07.00 uur worden er in de nacht nog restantwerkzaamheden uitgevoerd.

Militaire vliegoperaties
Om militaire missiegebieden zoals Mali en het Midden-Oosten ook tijdens de baansluiting te bevoorraden, wijken de militaire vliegtuigen van Vliegbasis Eindhoven uit naar Vliegbasis Gilze-Rijen (4x C-130 Hercules en 1x Gulfstream) en Luxemburg Airport (2x KDC-10). Zo kunnen de militaire luchttransportoperaties worden voortgezet.

Activiteiten
Tijdens de renovatie gebruiken de ondersteunende diensten deze periode voor training. Zo beoefenen de luchtverkeerleiders op de verkeertorensimulator in Nieuw-Milligen de communicatieprocedures met vliegtuigbemanningen. Deze training is nodig, omdat er zo’n 100 nieuwe aanwijsborden met andere intersectiebenamingen worden geplaatst. Ook met de Veiligheidsregio Zuid-Oost Brabant worden calamiteitenoefeningen gedaan.

Bron: Vliegbasis Eindhoven.

Zie ook: Baanrenovatie Vliegbasis Eindhoven.