In de zomer van 2019 ontstond in de wijk Meerhoven veel onrust over het welzijn van de rood/zwartbonte koeien in Park Meerland: te heet, geen schaduw, te koud, te nat, teveel wind, giftige planten, geen water beschikbaar, etc. Stichting Beheer Park Meerland heeft nu een oplossing: Brandrode runderen.

De eigenaar van de rood/zwartbonte koeien heeft de dieren het afgelopen jaar na een kort verblijf uit het park weggehaald. Enerzijds waren de veelvuldige telefoontjes en mailtjes van bezorgde bewoners daar debet aan. Anderzijds was het gras in de wei niet voedzaam genoeg voor dit runderras en moesten ze dagelijks worden bijgevoerd. De eigenaar heeft daarop besloten de dieren niet meer beschikbaar te stellen voor het park.

Brandrode runderen
Eerder dit jaar heeft Stichting Beheer Park Meerland een boer bereid gevonden om zijn Brandrode runderen in de weides te laten grazen. “Dit oer-Hollandse sterke ras is uitermate geschikt voor natuurbegrazing, zoals het geval is in Park Meerland. De Hollandse zomer deert hen absoluut niet”, aldus de stichting. In overleg met de stichting, gemeente en Bewonersvereniging Meerhoven is besloten om deze runderen naar Meerhoven te halen.

Voorbereidingen
De komende weken worden de poorten van de weides door de gemeente hersteld en wordt de omheining geschikt gemaakt zodat er ook kalfjes kunnen meekomen met de moederdieren. Tevens wordt een bord geplaatst met informatie over de runderen. Gemeente en de boer hebben een éénjarige overeenkomst getekend.

Meer informatie
Eventuele vragen en opmerkingen kunnen worden gericht aan Stichting Beheer Park Meerland via . Kijk voor meer informatie op de website van Stichting Beheer Park Meerland.