Van 6 tot en met 17 september 2021 vindt oefening Falcon Leap plaats. Tijdens deze oefening vertrekken parachutisten en vliegtuigen vanaf  Vliegbasis Eindhoven. Aansluitend stijgen op 18 september vanaf de vliegbasis vliegtuigen op die deelnemen aan de herdenking van Operatie Market Garden.

Exacte tijden en locaties van de parachutesprongen worden van tevoren niet vrijgegeven in verband met de veiligheid van de toeschouwers en parachutisten.

Falcon Leap
Oefening Falcon Leap duurt twee weken. Tijdens de eerste week wordt het droppen van vracht uitgevoerd boven Marnewaard, Deelen en Schaffen in België. Hieraan wordt deelgenomen door transportvliegtuigen uit de V.S., Polen, Italië en Nederland. Alle vliegtuigen vertrekken vanaf vliegbasis Eindhoven. De vluchten vinden plaats binnen de reguliere openingstijden van de vliegbasis.

Dakota
De tweede week staat in het teken van het droppen van parachutisten boven Marnewaard, Houtdorperveld, Deelen, Heteren, Ginkel, Renkum en Hechtelse Heide in België. Ook deze week vertrekken alle vliegtuigen vanaf vliegbasis Eindhoven. Het betreft vliegtuigen uit dezelfde landen als tijdens de eerste week, aangevuld met een toestel uit Duitsland. Daarnaast zullen twee M28/SC7 vliegtuigen en een historische C-47 ‘Dakota’ een eigen vliegprogramma vliegen. Ook in de tweede week vinden alle vluchten plaats binnen de reguliere openingstijden van de vliegbasis.

Operatie Market Garden
Zaterdag 18 september nemen de toestellen deel aan de herdenking van Operatie Market Garden. Parachutisten worden dan gedropt op de Ginkelse Heide. Om 9.30 uur vertrekken de vliegtuigen vanaf Vliegbasis Eindhoven. Om 12.00 uur keert volgens planning het laatste toestel terug.

Bron: Vliegbasis Eindhoven