Vanaf dinsdag 2 april 2024 worden op Vliegbasis Eindhoven oefeningen gehouden met het Patriot luchtverdedigingssysteem van Defensie. Een systeem met raketten dat in oorlogssituaties het luchtruim moet verdedigen tegen bijvoorbeeld vijandelijke helikopters, vliegtuigen en kruisraketten.

Het systeem heeft een bereik van 20 kilometer hoog en 60 kilometer ver en kan meerdere doelen tegelijk volgen en onderscheppen. In het verleden werden Patriots ingezet in de Golfoorlog en recenter nog in Slowakije ter bescherming van het NAVO-verdragsgebied. Tijdens de oefening wordt het gehele proces van luchtverdediging doorlopen. Van verplaatsingen en verkenningen tot het volledig opbouwen van het Patriot-wapensysteem en het leveren van luchtverdediging. Uiteraard worden er tijdens de oefening geen raketten afgevuurd. De oefening duurt tot en met 12 april 2024.

Meerdere oefenlocaties
Naast Vliegbasis Eindhoven wordt ook op vliegbasis Deelen en op de Mineurs- en Sappeursschool in Reek geoefend met het systeem. Op Vliegbasis Eindhoven zijn de luchtverdedigers met de wapensystemen het meest zichtbaar, bijvoorbeeld voor aankomende en vertrekkende reizigers van Eindhoven Airport. De militaire oefening zorgt niet voor hinder in de directe omgeving, de wapensystemen produceren weinig geluid en naast wegverplaatsingen zal de omgeving geen militairen tegenkomen.

Batman
De oefening heeft de naam Batman gekregen. De naam verwijst naar de Turkse stad Batman die tijdens de Golfoorlog in 2003 door Nederlandse Patriots werd beschermd tegen een mogelijke aanval vanuit Irak.

Bron: Vliegbasis Eindhoven. Zie ook: Ed.nl. Foto: Defensie.nl.