Foto: Jared Belson

Bewoners van de Zandroos in Meerhoven hebben last van zwarte ratten en willen dat de gemeente ingrijpt. Die geeft vooralsnog alleen advies voor preventie.

Dit meldt het Eindhovens Dagblad. Bij Christine Aerts en haar man aan de Zandroos staat de teller op acht zwarte ratten in een week tijd. Ze hebben al een paar maanden overlast van ratten. Deze week kreeg het stel na contact met de gemeente Eindhoven iemand van het KAD over de vloer, het kennis- en adviescentrum dierplagen uit Wageningen. Het KAD tempert meteen de verwachtingen, want actief bestrijden gaat men niet doen: “We worden ingehuurd om voorlichting over preventie te geven. En het toverwoord is dan samenwerken. Je kunt bestrijden wat je wil, maar als de buurman de vogels voert, kom je nooit van de problemen af”.

Tips
Op de website van de gemeente Eindhoven staan tips voor het voorkomen van rattenoverlast. Om bewoners zo goed mogelijk te informeren, heeft de gemeente ook een flyer over ratten samengesteld.

Overlast
Ook in andere buurten in Meerhoven hebben bewoners overlast. Naar aanleiding van recente meldingen heeft Bewonersvereniging Meerhoven de gemeente gevraagd in hoeverre de wijk kan meedoen met de pilot voor een collectieve aanpak van rattenoverlast. Volgens de gemeente zijn er op dit moment geen mogelijkheden om deel te nemen. De meeste overlast wordt momenteel ervaren in de buurten Acht / Achtse Barrier. Zie kaartjes hieronder met het aantal meldingen per buurt. Bewonersvereniging Meerhoven houdt het aantal meldingen in de gaten.

Meldingen ratten Meerhoven periode januari t/m augustus 2019. Bron: data.eindhoven.nl.

Meldingen ratten Eindhoven periode januari t/m augustus 2019. Bron: data.eindhoven.nl.

Meldingen ratten Eindhoven periode januari t/m december 2018. Bron: data.eindhoven.nl.