Nextdoor-GrasrijkBewoners in de buurt Grasrijk (Meerhoven) zijn deze maand gestart met de pilot ‘Nextdoor’. Nextdoor is een besloten platform om makkelijk contact te leggen met buurtgenoten. De applicatie kan onder andere worden ingezet voor buurtpreventie, activiteiten en het ruilen van spullen.

Nextdoor is in de VS al enkele jaren razend populair. De oprichters hebben hun pijlen nu op Europa gericht. Nederland is het tweede land waar de applicatie beschikbaar is.

Eerste indruk
Xavier Hacking was de eerste bewoner in Grasrijk die zich bij Nextdoor aanmeldde: “Het is allemaal vrij goed opgezet. Je moet eerst je adres valideren. Dat kan per telefoon, post of op uitnodiging van een buurtgenoot. Daarnaast kun je als gebruiker zelf bepalen welke meldingen je krijgt. Bijvoorbeeld alleen urgente meldingen over verdachte personen en inbraken. Dit is een belangrijk voordeel ten opzichte van WhatsApp en Facebook waarbij je steeds alle berichten binnen een groep te zien krijgt. Ook kan de hele buurt lid worden. Het aantal deelnemers is niet beperkt zoals bij WhatsApp wat leidt tot ‘tig’ WhatsApp-groepen. Dat maakt Nextdoor uitermate geschikt voor buurtpreventie.”

Buurtpreventie
Bewonersvereniging Grasrijk omarmt het initiatief. Bestuurslid Ingeborg Mulder: “We zijn heel benieuwd of deze applicatie in Grasrijk aanslaat. Vooral voor buurtpreventie zien we meerwaarde. Het is in de praktijk lastig gebleken voldoende mensen te vinden die in de gelegenheid waren regelmatig rondes te lopen in de wijk. Met de applicatie Nextdoor kan iedere bewoner een oogje in het zeil houden. Met één druk op de knop meld je een verdachte situatie en is iedereen die zich heeft aangemeld voor Nextdoor direct op de hoogte. Zo ontstaat een buurtpreventieteam dat door iedereen wordt gedragen en niet alleen door enkele bewoners.”

Meedoen
Nextdoor werkt alleen als veel mensen meedoen. Ingeborg Mulder: “We willen alle bewoners in Grasrijk dan ook oproepen om Nextdoor uit te proberen”. Nextdoor is beschikbaar in de App store en de Google Play Store, of op het web via www.nextdoor.nl. Wie hulp nodig heeft bij het aanmelden binnen Grasrijk, kan bij Xavier en Ingeborg terecht via het e-mailadres . Ook in andere buurten is Nextdoor beschikbaar. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.nextdoor.nl. Na de zomer organiseren de Samenwerkende Bewonersorganisaties Meerhoven een bijeenkomst om de ervaringen met Nextdoor en andere applicaties zoals WhatsApp te evalueren.

Zie ook: Bosrijk start buurtpreventie WhatsApp.