Zijn landelijke maatregelen om de uitstoot van stikstof te beperken voldoende om Eindhoven Airport voorlopig geen beperkingen op te leggen voor het aantal toegestane vluchten? De rechtbank van Gelderland heeft daar twijfels over en geeft minister Christianne van der Wal nieuw huiswerk mee.

Van der Wal oordeelde in maart vorig jaar dat de stikstofuitstoot van Eindhoven Airport (en ook Schiphol en Rotterdam The Hague Airport) te beperkt is voor rigoureuze maatregelen zoals het beperken van het aantal vluchten. Volgens de minister worden er andere ingrijpende maatregelen genomen zoals het opkopen van vervuilende megastallen.

Actiegroep Mobilisation for the Environment (MOB) van stikstofactivist Johan Vollenbroek had de minister gevraagd wél in te grijpen omdat Eindhoven Airport nog steeds geen natuurvergunning heeft waarin maatregelen om de stikstofuitstoot te beperken zijn vastgelegd. Kwetsbare natuurgebieden worden volgens hem daarom teveel belast. De minister erkende de noodzaak van de vergunning, maar nam verder dus geen maatregelen. Vollenbroek stapte daarop naar de rechter.

Lees meer op Ed.nl.