Grasrijk_dec2014-8461Stichting Stadsverwarming Eindhoven is kritisch over de schikking die energiebedrijf Ennatuurlijk medio september met belangenvertegenwoordigers in de Tilburgse wijk Reeshof heeft getroffen.

Ennatuurlijk brengt bij bewoners van verschillende stadsverwarmingswijken in Nederland gedurende 30 jaar een ‘aansluitbijdrage’ van ca. 150 euro per jaar in rekening. Dit terwijl de overeengekomen aansluitkosten al tijdens de oplevering van de woning door de woningeigenaar of projectontwikkelaar zijn betaald. Hierdoor betalen veel huishoudens met stadsverwarming over een periode van 30 jaar ongeveer € 5.000 teveel. Stichting Stadsverwarming Eindhoven heeft in 2013 juridische stappen tegen Ennatuurlijk ondernomen. Er lopen momenteel drie proefprocessen in hoger beroep. In 2015 is ook Stichting Reeshofwarmte (Tilburg) een rechtszaak tegen Ennatuurlijk gestart.

Schikking
Eerder dit jaar zijn beide stichtingen door Ennatuurlijk afzonderlijk uitgenodigd om te praten over een schikking. Stefan van der Eijk, voorzitter Stichting Stadsverwarming Eindhoven: “Tijdens de gesprekken heeft Ennatuurlijk ons verzocht het besprokene niet met de achterban af te stemmen. Wij hebben openheid en transparantie richting bewoners hoog in het vaandel staan. Daarom zijn wij niet ingegaan op het schikkingsvoorstel.”

Tilburg
Stichting Reeshofwarmte is wel ingegaan op het voorstel van Ennatuurlijk. Dit omdat zij verwachten dat het juridische traject waarschijnlijk nog lang gaat duren en men problemen voorziet met de bekostiging daarvan. De aansluitbijdrage wordt in Tilburg in drie jaar tijd afgebouwd. Daarna hoeven de bewoners geen aansluitbijdrage meer te betalen. Ook betalen ze minder om zich te laten afsluiten van het warmtenet, bijvoorbeeld vanwege aanschaf van een warmtepomp. Ruben Trieling, secretaris van Stichting Stadsverwarming Eindhoven en tevens voorzitter van Bewonersvereniging Grasrijk: “Feitelijk gaat Ennatuurlijk in Tilburg dus nog drie jaar lang door met het onterecht innen van de aansluitkosten. Alsof je een dief betrapt en hem dan nog een tijdje door laat stelen. Dat is de omgekeerde wereld. Bewoners krijgen het teveel betaalde niet terug. Daarnaast worden andere misstanden rond de stadsverwarming met deze deal niet opgelost.” Bewoners in Tilburg is gevraagd voor 1 november een verklaring te tekenen waarin ze afstand doen van hun recht om de aansluitbijdrage later nog ter discussie te stellen. De deal gaat alleen door als 70 procent van de bewoners instemt. Volgens Omroep Brabant zijn niet alle wijkbewoners in de wijk Reeshof blij met de deal. Zie ook de video onderaan dit bericht.

Eindhoven
Tegenover het Eindhovens Dagblad verklaart Ennatuurlijk dat men graag alsnog een regeling met Stichting Stadsverwarming Eindhoven wil treffen: “We zouden graag samen aan tafel gaan. Of er meer te halen is dan in Tilburg, is niet te zeggen. Dat is het resultaat van onderhandelingen”, aldus een woordvoerder van Ennatuurlijk. Stichting Stadsverwarming Eindhoven staat open voor een eventueel vervolggesprek met Ennatuurlijk, maar zet haar huidige koers vooralsnog voort. Inmiddels is bekend dat het hoger beroep van de drie proefprocessen op 25 januari 2017 voor de rechter komt. Bewoners in Eindhoven worden via de mailinglist van de stichting geïnformeerd over het vervolgtraject. Huishoudens met stadsverwarming in Eindhoven die zich nog niet bij de stichting hebben geregistreerd, worden dringend verzocht dat alsnog te doen via www.stadsverwarming-eindhoven.nl.