Sinds 10 oktober 2017 is in Eindhoven een zonnepark in ontwikkeling. Op de voormalige zweefvliegstrip van vliegbasis Welschap komen circa 12.000 zonnepanelen. De Coöperatie Zonnepark Welschap regelt de aanleg en het beheer van de installatie. Huishoudens in de omgeving kunnen zo van goedkope zonnestroom profiteren.

In postcodegebieden in de omgeving van het zonnepark krijgen deelnemers 15 jaar lang vrijstelling van energiebelasting over de stroom die ze van het zonnepark afnemen. Een oplossing voor iedereen die niet in de gelegenheid is met zonnepanelen op een eigen dak stroom op te wekken. Denk aan bewoners van appartement en huurwoningen en huiseigenaren die te maken hebben met een ongunstig gelegen dak, een monument of een beschermd stadsgezicht.

Binnen een jaar
De coöperatie is opgezet door de Eindhovense vereniging 040energie en energieorganisaties in Veldhoven, Best, Eersel en Oirschot. Momenteel onderhandelt de coöperatie met een aantal partijen die interesse hebben in het ontwikkelen van het zonnepark. Gaat alles volgens plan, dan wordt de eerste zonnestroom binnen een jaar geleverd.

Veel belangstelling
Inmiddels hebben zich al ruim duizend geïnteresseerden gemeld bij de vijf energieorganisaties, waarvan de helft uit Eindhoven. Eindhovenaren kunnen zich via www.040energie.nl aanmelden als belangstellende. 040energie houdt hen dan op de hoogte en ze krijgen als eersten te horen wanneer deelnemers zich kunnen inschrijven voor zonnestroom zonder energiebelasting. Deelname is mogelijk in de postcodegebieden 5612, 5616, 5617, 5626, 5627, 5651, 5652, 5653, 5657 en 5658.

Wijkteam
In Meerhoven (postcode 5658) is een team opgericht dat komende maanden bekendheid aan dit initiatief gaat geven. Tot nu toe hebben zich in Meerhoven 139 belangstellenden gemeld.

Bron: Duurzaam Meerhoven.