Eindhoven, 16 juni 2016. 1e landing na baansluiting Vliegbasis Eindhoven.

Eerste landing na baansluiting Vliegbasis Eindhoven.

De start- en landingsbaan van Vliegbasis Eindhoven is op donderdag 16 juni om 7.00 uur weer in gebruik genomen. In verband met de baanrenovatie was de vliegbasis vanaf 30 mei gesloten voor alle vliegverkeer, zowel militair als civiel. De renovatie was nodig omdat vliegtuigen zo veilig kunnen blijven landen en opstijgen.

De eerste landing werd gemaakt door een C-130 Hercules van de Koninklijke Luchtmacht. Het toestel werd verwelkomd met een waterboog van twee E-one blusvoertuigen. Daarna volgde een KDC-10 tanker- en transportvliegtuig. Commandant Vliegbasis Eindhoven, kolonel Elanor Boekholt-O’Sullivan: “Ik ben blij dat onze vliegtuigen weer terug kunnen keren naar hun thuisbasis. De militaire luchttransportoperaties zijn de afgelopen weken overigens wel gewoon doorgegaan, want we moesten natuurlijk onze collega’s in missiegebieden zoals Mali en het Midden-Oosten ook tijdens de baansluiting bevoorraden.”

Militair en civiel
Niet alleen de militaire vliegtuigen kunnen weer van de baan gebruikmaken. Ook de luchtvaartmaatschappijen die passagiers vanaf Eindhoven Airport vervoeren, kunnen weer landen op, en opstijgen vanaf deze start- en landingsbaan.

Restantwerkzaamheden
Alhoewel de vliegoperaties weer worden hervat, zijn er nog restantwerkzaamheden die moeten worden uitgevoerd. Zo worden ook de buitenste stroken van de start- en landingsbaan voorzien van een anti-skidlaag. Tot 16 juli worden deze werkzaamheden ’s nachts uitgevoerd.

Vliegbasis Eindhoven
Vliegbasis Eindhoven is dé Nederlandse luchtmachtbasis voor luchttransport. De vliegtuigen worden ingezet voor strategisch en tactisch luchttransport, en voor het in de lucht bijtanken van andere vliegtuigen. Vanaf Schiphol-Oost worden met de Dornier Kustwachttaken uitgevoerd. Naast vliegen en het onderhouden van vliegtuigen, zorgt het personeel ervoor dat de luchthaven 17 uur per dag, 7 dagen per week is geopend voor vliegverkeer. Niet alleen voor militaire missies, maar ook voor reizigers die vanaf Eindhoven Airport één van de 78 bestemmingen in Europa en Noord-Afrika willen bereiken. Eindhoven Airport maakt gebruik van dezelfde start- en landingsbaan en de militaire luchtverkeersleiding, brandweer en vogelwacht.

Bron: Vliegbasis Eindhoven