‘Was er net een aardbeving in Eindhoven?’ Tot in Meerhoven werd zaterdag 20 april 2024 een schokgolf gevoeld. De veroorzaker: op Vliegbasis Eindhoven is een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gebracht. Bewoners uit de omgeving vroegen zich zaterdag af of er een aardbeving was geweest. Daar kwamen veel reacties op sociale media op.

De explosie die met de ontploffing van de zogenoemde duizendponder gepaard ging, was tot in de wijde omgeving te horen en op bepaalde plekken, zoals in Meerhoven, zelfs ook te voelen. Voordat de bom tot ontploffing werd gebracht, werd er eerst een flinke berg zand overheen gegooid. De ruiming was van tevoren gepland.

Volgens een woordvoerder van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) zou het kunnen dat zich nog meer bommen op het terrein van de Vliegbasis bevinden. Het vliegveld was in de Tweede Wereldoorlog in handen van de Duitsers en is in de oorlogsjaren zowel door de Duitsers als de geallieerden gebombardeerd. Ook bij de bouw van Meerhoven werden al veel blindgangers gevonden in de grond. De EOD gaat zondag verder met het zoeken naar eventuele andere bommen. De EOD krijgt landelijk per jaar zo’n 2500 meldingen van explosieven die geruimd moeten worden, van handgranaten tot vliegtuigbommen.

Bron: Ed.nl. Foto: Vliegbasis Eindhoven.