Vanaf 1 januari 2024 ondergaat de afvalinzameling in Meerhoven en de rest van Eindhoven een flinke verandering. Plastic, blik en drankverpakkingen (PBD) doe je vanaf dan bij het restafval. Ook komen er in Meerhoven ondergrondse containers voor oud papier en karton en wijzigen in sommige gevallen de ophaaldagen voor afvalinzameling.

We hebben de wijzigingen hieronder voor je op een rijtje gezet.

PBD
Plastic, blik en drankverpakkingen (PBD) doe je vanaf 1 januari 2024 bij het restafval. Het restafval wordt naderhand door Cure Afvalbeheer gesorteerd en apart verwerkt. De bovengrondse PBD-containers ter hoogte van de parkeerplaatsen Oude/Nieuwe Sliffertsestaat, Waterfont en Sportpark Meerhoven worden binnenkort verwijderd. Hier komen geen andere containers voor in de plaats. De twee ondergrondse PBD-containers in Winkelcentrum Meerhoven worden in de eerste of tweede week van januari vervangen door ondergrondse containers voor oud papier en karton. Op andere plekken worden ondergrondse PBD-containers vervangen door ondergrondse containers voor textiel en/of oud papier en karton.

Oud papier en karton
Cure Afvalbeheer stopt met het inzamelen van oud papier en karton op plekken waar een ondergrondse container voor oud papier en karton beschikbaar komt. Zodra de ondergrondse containers voor oud papier en karton zijn geplaatst, wordt de afvalkalender van Cure Afvalbeheer hierop aangepast.

Wijziging in inzameldagen
Mogelijk zijn er in jouw buurt vanaf januari 2024 andere inzameldagen voor de verschillende afvalsoorten van toepassing. Kijk op de afvalkalender van Cure Afvalbeheer voor de actuele data.

Eensgezinswoningen en appartementen
Restafval – inclusief plastic, blik en drankverpakkingen (PBD) – worden bij eengezinswoningen in de grijze minicontainer ingezameld. Groente-, fruit- en tuinafval (GFT) in de groene minicontainer en oud papier en karton in de blauwe minicontainer. Op de afvalkalender van Cure Afvalbeheer vind je de data waarop restafval, GFT en papier wordt ingezameld. Bewoners die geen minicontainer kunnen gebruiken, bijvoorbeeld omdat zij in een appartementencomplex wonen, hebben toegang tot één of meerdere ondergrondse afvalcontainers. GFT doe je in dat geval bij het restafval.

Winkelcentrum Meerhoven
In Winkelcentrum Meerhoven zijn diverse ondergrondse containers voor de inzameling van glas, textiel en restafval. De containers bevinden zich tegenover de Jumbo, ter hoogte van Lidl, tussen de Albert Heijn en de Zandbrug en bij De Hangar. De huidige PBD-containers worden in de eerste of tweede week van januari vervangen door ondergrondse containers voor oud papier en karton. Zie kaartje hieronder met de nieuwe situatie.

Voorkom storingen
Gebruik voor de ondergrondse containers voor restafval een (pedaalemmer)zak van maximaal 50 liter. Stop deze niet te vol. Een zak van 50 liter past gemakkelijk in de container en voorkomt verstoppingen. Maak géén gebruik van de gratis gele zakken van de gemeente Veldhoven. Deze zakken zijn niet geschikt en zorgen ervoor dat de container verstopt raakt.

Inzameldag kerstbomen
Zaterdag 13 januari 2024 kunnen inwoners van de gemeente Eindhoven hun kerstboom tussen 10.00 en 16.00 uur inleveren bij één van de 33 inzamelplekken in Eindhoven, waaronder de locaties Zandstrand-Zandkasteel (tussen De Hangar en Echt Welschap) en Sliffertsestraat-Bosfazant. Lees hier meer.

Grof vuil
Voor grof vuil kun je terecht bij de milieustraat (stort). De milieustraten zijn op vertoon van de stadspas 12 keer per jaar gratis toegankelijk voor inwoners van Eindhoven. De milieustraten zijn gelegen aan de Achtseweg Noord 41 en de Lodewijkstraat 9 in Eindhoven.

Herbruikbare spullen
Het Goed Eindhoven zamelt je nog herbruikbare spullen in. Je kunt je spullen afgeven bij de winkel aan de Meerakkerweg 2 in Eindhoven. Wanneer je in de gemeente Eindhoven woont, haalt Het Goed je spullen gratis thuis bij u op. Ook kun je terecht bij Kringloopwinkel Stedencontact Bialystok aan de Laagstraat in Eindhoven.

Zwerfafval
Ondervind je overlast van afval op straat, neem dan contact op met de gemeente Eindhoven. Dat kan per telefoon (14 040 of 040 238 6000), per e-mail () of via de BuitenBeter app (www.buitenbeter.nl).

Algemeen
Kijk voor algemene informatie over afval en het hergebruik daarvan op de site van Cure Afvalbeheer.