Het plan ‘Salix’ van Salix Ontwikkelmaatschappij i.o. is geselecteerd om de woontoren in park Meerland te ontwikkelen. De jury beoordeelde Salix unaniem als een iconisch plan met veel duurzaamheidsaspecten en een bijzonder woonconcept, gebaseerd op collectief wonen. 

Het plan voor de woontoren in Meerhoven omvat tussen de 55 en 60 koopwoningen waarvan ten minste 48 woningen in het middeldure segment. Het gaat om een woontoren van maximaal 45 meter hoogte aan de rand van Park Meerland ter hoogte van de tijdelijke parkeerplaats aan het Zandstrand.

Icoon in park Meerland
Wethouder Mieke Verhees: “Salix is een uniek project door de manier waarop het wordt aangepakt. De ontwikkelende partij bestaat uit een samenwerkingsverband, de bewoners vormen een wooncoöperatie en de bouw is biobased. Deze innovatieve aanpak past binnen de manier waarop we onze woningbouwopgave willen vormgeven.” Volgens de gemeente wordt woontoren Salix de blikvanger van park Meerland. Met haar knoestige sculpturale vorm is Salix een opvallend figuur in het landschap. Een icoon dat zich door haar dynamische vorm naar iedere richting en vanaf iedere afstand anders toont. Salix vormt een contrast met centrum Meerrijk, zowel in beeld als materiaalgebruik, aldus de gemeente.

Wooncoöperatie
Het plan is gebaseerd op het concept van een wooncoöperatie. Kenmerken zijn collectief wonen, betaalbaar wonen en zonder winstoogmerk. De toekomstige bewoners worden gezamenlijk (in een wooncoöperatie) eigenaar van het gebouw en huren de woning van de wooncoöperatie. Bezit en gebruik worden daarmee losgekoppeld, wat cruciaal is voor de exploitatie op lange termijn. Mobiliteit, energie, diensten en voorzieningen kunnen op deze manier anders georganiseerd worden. Bijvoorbeeld via deeleconomie binnen de coöperatie, waarin de opbrengsten opnieuw worden geïnvesteerd om zo het gedeelde goed te versterken.

Duurzame en natuurlijke materialen
Een van de bijzondere kenmerken aan het gebouw is het materiaalgebruik. De isolerende gevelelementen bestaan namelijk voor 99% uit stro en hout, waarvan de gevelafwerking van gerecycled Brabants hout uit varkensstallen komt. Bouwen met stro betekent bouwen met geconserveerd CO2, omdat tijdens de groei van graan CO2 uit de atmosfeer wordt opgeslagen in de strostengels. Het gebouw wordt flexibel van opzet met gestapelde woonbuurtjes, opgebouwd uit ‘tafels’ van constructief beton met een tussenruimte van telkens drie lagen. Deze tussenruimte is vervolgens vrij in te vullen met een lichtgewicht houten en biobased invulling.

Bron: gemeente Eindhoven. Foto: Architecten|en|en en Bygg Architecture & Design.


Grotere kaart weergeven